Friday, 24 February 2017

Visit Underwater World Langkawi & Shopping At The Zone On Last Day In Langkawi



Last day di Langkawi, aktiviti jalan-jalan start petang. Pagi just berehat di hotel & packing  barang nak balik. Lepas check out pada pukul 2pm, lunch di Pantai Chenang. Selesai lunch, pergi masuk ke Underwater world di Pantai Chenang jugak. Bayaran tiket masuk lepas dapat government rate RM29/adult. Dak Zafran free lagi. Underwater ni lebih kurang macam Aquaria KLCC. Pelbagai jenis species hidupan laut boleh dilihat di situ. Keluasan tempat inipun lebih kurang seperti di Aquaria jugak.








Bezanya ada yang outdoor aquarium. Dan paling bestnya ada seals dan juga penguins. Dua-dua haiwan ini tiada di Aquaria. Seals dan penguins pun sangat aktif. Tak adalah time tengok, kerja tidur jea.  Kalau seals tengah berenang-renang. Yang penguins pulak tengah bersantai-santai.  Satu lagi, giant crab pun ada di situ. 


Seal tengah berenang



Penguins tengah socializing and snowbathing (ade ke snow)

Sama seperti di Aquaria ada tunnel yang boleh tengok hidupan air berenang-renang di kiri, kanan dan atas kita. Cuma tak ada horizontal escalator sahaja. Kena berjalan untuk masuk ke dalam tunnel.


Di tunnel

Dak Zafran tengah tengok ikan berenang-renang di atasnya



Dog face fish

Lepas dah habis pusing di dalam underwater world, keluar-keluar jea dari exit door, terus masuk ke The Zone. Nak suruh menderma di The Zone la tue. Ahaks. Adalah shopping sedikit di The Zone. Kimchi shopping Polo perfume while shopping coklat.



Kimchi shopping perfume di The Zone

Honestly saya tak dapat shopping sangat pun di Langkawi. Just ada shopping coklat. Sebabnya masa pun terhad and satu lagi mood Dak Zafran pun tak ok.  Dak Zafran makan tak proper, kaki terseliuh plus cirit-birit. So, tak adalah bawa balik corelle ke, Vision ke, semuanya tak ada. Tapi tak kisahlah semua tu. Dapat sampai ke Langkawi pun rasa bersyukur sangat selepas dah terjadi insiden kena tahan di sekuriti. Dah mula-mula ingat tak dapat pergi Langkawi dah. . Saya dah nak balik. Sebab saya ni jenis tak suka mengharap. Kimchi yang suruh jangan give up dan stay lagi. Tu yang ada jugak rezeki naik flight sebab willing to stay sehingga nak boarding time. Betul jugaklah pepatah omputih mengatakan “if there is a will, there is a way”.


Dataran Lang│ Another A Must-Visit Landmark In Langkawi



Selesai aktiviti aktiviti island hopping, balik bilik hotel dahulu. Settle semua urusan likes mandi and etc, pergi tempat wajib singgah Langkawi iaitu Dataran Lang. Di Dataran Lang ada patung helang gergasi, yang juga merupakan landmark Langkawi. Kat situ just bergambar sahajalah. Nak tengok sunset pun tak dapat sebab terlindung di sebalik bukit.




Dah bergambar, shopping di Kompleks Haji Ismail. Kat situ just shopping chocolate sahaja. Settle shopping, pergi ke airport untuk hantar Niita naik flight balik ke KL.
To Niita, thanks again for everything. Disebabkan Niita punya negotiation skill yang hebat, dapat melepasi first stage check in di airport. Thanks again.


Niita dah nak naik flight balik KL dah. Dak Zafran says "Acehh Akak Niita for everything"


Langkawi Island Hopping Trip Covers Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar And Pulau Dayang Bunting

Di jeti

Dalam pukul 2:30pm start aktiviti island hopping.  Hotel yang stay iaitu di Citin adalah on the way ke jeti island hopping. Plan asal nak makan and solat di bilik hotel dahulu. Sebab dah terlambat, tukar balik plan. Balik bilik hotel untuk just tukar baju. Tapau lunch. Lunch di pulau beras basah & solat di Pulau Dayang Bunting. 


Naik boat lebih kurang macam ni lah untuk island hopping trip

First pit stop adalah Pulak Beras Basah. Diberi 40 minit spend masa di situ. So, lunch di situ. Selepas lunch barulah pergi bergambar and bawa Dak Zafran mandi pantai. Dak Zafran macam biasa excited mandi pantai. Ingatkan boleh jadi satu terapi supaya Dak Zafran boleh berjalan balik. Bila bawa berendam dalam air pantai. Mula-mula berdiri dalam air pantai. Tapi tak lama lepas tu, duduk balik. Sakitnya ada lagilah tue. Biasalah sakit terseliuh ni take time untuk sembuh. Even mak cerita dulu pernah kena terseliuh sebab misstep jea, ambil masa 3 minggu untuk fully recover. Itu tak miss makan pain killer. Dak Zafran ni kira ok dah tak makan pain killer.



Dak Zafran tengah excited ni naik boat. Tapi muka tetap serius

Cuaca di Langkawi tersangatlah panas sebab tak ada awan. Itupun Kimchi and Toola(kawan Kimchi) cakap, cuaca time tue kira mendunglah nie. Tak berapa nak panas. Kalau hari-hari sebelum ni lagi panas terik. Haaa yeake. Ni kira mendung dah ke ni. Saya rasa dah nak terbakar dah. Tapi ada dua orang minah salleh, yang naik satu bot dengan kitaorang, rileks berjemur tengah panas. Nama pun minah salleh.


Orang depan paling banyak kali kena tempias air laut

Selepas tu naik bot untuk tengok eagle feeding di Pulau Singa Besar. Sampai-sampai jea pulau ni, nampak banyak burung helang sedang berterbangan setempat. Memang eagles ni dah tahu kawasan tu tempat tourist boat berhenti & akan diberi makanan untuk tourist menonton. Boat driver kitaorang campak kulit ayam ke laut, & burung-burung helang terus menyambar kulit-kulit ayam ni. Burung-burung helang di situ semuanya boleh tahan jugak gemuknya.


First pit stop: Pulau Beras Basah

Layan Dak Zafran mandi pantai


Pantai pulau nieee..bersih and cantiknya..

Dah tengok eagle feeding dari boat, gerak ke pitstop terakhir iaitu Pulau Dayang Bunting. Kenapa dinamakan Dayang Bunting…Sebabnyaaaa..google sendiri.Haha.. Tapi bentuk pulau inii seakan-seakan seorang perempuan mengandung sedang berbaring. Adalah banyak-banyak bukit pada pulau ini mengambarkan lekuk-lekuk bentuk badan seorang perempuan mengandung. Sebelum sampai jeti, boat berhenti di hadapan pulau yang ada lekuk-lekuk ini nak bagi kitaorang lihat. Lepas tu terus pergi ke jeti. Di pulau ini juga ada kolam air tawar yang pengunjung boleh berenang. Siap boleh sewa life jacket lagi. Nak boleh sampai kolam ni, nak kena berjalan  & mendaki selama 15 minit. Sebelum pergi ke kolam ni, pergi solat dahulu & tukar drypers Dak Zafran sebab Dak Zafran cirit lagi. Haha. Settle semua baru gerak ke Kolam Air Tawar.


Di sinilah boat berhenti supaya kitaorang dapat lihat bentuk pulau seakan-akan dayang bunting sedang berbaring

Dah sampai sana, sewa life jacket dahulu.Harganya RM5/pcs. Kolam Air Tawar ni boleh tahan jugak dalamnya iaitu 16m. Boleh tahan apanya kalau 16m. Tinggi saya yang 1.63m ni, darab lagi 10. Begitulah kedalaman kolam ni. Sangat dalam kot. Saya ingat dalam-dalam kolam ini pun, ingatkan sama macam buat snorkeling di Pangkor dahulu. Di tempat snorkeling, ada tempat cetek dan juga dalam. Rasa nak berenang pergi ke tempat dalam. Rasa dah cuak & gelabah sedikit, pergi ke tempat cetek balik. Ingatkan feeling nya samalah kalau berendam dalam kolam air tawar jugak. Confident jea nak masuk dalam kolam, dengan Dak Zafran sekali nak bawak berendam dalam air tawar. 



Believe it or not. Niita and Toola jea yang good swimmer. Kimchi half xpun suku. Saya negatif.

Muka saya tak boleh blah kan confidentnya.

Lepas inilah ada adegan suspense mengalahkan movie final destination

Mula-mula saya yang masuk dahulu. Masuk jea kolam air tawar ni guna tangga & lepaskan tangga, terus rasa gelabah. Dengan air sejuknya. Terus keluar balik. Kimchi cakap tak payah rasa takut sebab ada pakai life jacket. Kimchi nak jugak bawak masuk Dak Zafran. Mula-mula saya tak bagi. Tapi bila Kimchi suruh Toola yang pegang,  saya rasa ok balik sebab Toola is a good swimmer.  Rasa confident sedikitlah. Dia berenang pun tak guna life jacket. Saya and hakimi pun masuk balik kolam . Duduklah terapung-apung sebab ada life jacket. Time nak bergambar, Dak Zafran dah ke Kimchi balik. Tiba-tiba life jacket Dak Zafran tak betul. Berpusing-pusing. Saya gelabahlah tengok Dak Zafran macamtue. Hakimi try betul-betulkan still tak jalan. Hakimi pun tak pandai berenang jugak macam saya. Just saya yang lagi buta berenang.  Memang menjeritlah tengok Dak Zafran dah macam nak tenggelam. Last-last Toola yang masuk dalam kolam balik and bawak Dak Zafran keluar.




Ok..enough2 with suspense incident tadi..Saya sedor diri saya buto berenang..Dak Zafran, sila keluar..


Lepas kejadian gelabah ni, terus pergi ke jeti untuk naik boat untuk balik. Selesai sudah aktiviti island hopping.

Kolam air tawar dalam Pulau Dayang Bunting

Second Moral Of The Story: Walaupun ada pakai life jacket gred infinity A ke, kalau dah dua-dua Mak Pak tak pandai berenang atau half pandai ke, jangan cuba-cuba nak bawak anak yang also tak pandai berenang  masuk tempat air yang dalam.  Masuk ke tempat dalam ni, bukan setakat nak terapung-apung jea. Nak kena tahu jugak cara nak bergerak dalam air. Yang pandai berenang jea tahu cara ni. Yang tak pandai dan buta berenang macam saya ni, even ada pakai life jacket gred super duper A ke, just mampu terapung-apung dalam air sahaja. 

Banyak betul dapat pengajaran kat Langkawi nie. Haha.


Bye bye Dayang. Dah taubat nasuha ni taknak memandai-mandai masuk dalam kolam ni lagi.